Вицепрезидентът на Българския футболен съюз  Йордан Лечков даде интервю, в

...
Вицепрезидентът на Българския футболен съюз  Йордан Лечков даде интервю, в
Коментари Харесай

Лечков: Ние сме подредили къщичката си, не трябва да стоим по терените

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз  Йордан Лечков даде изявление ", в което още веднъж съществена тематика на диалог развиването на футбола у нас, слабите резултати на националния тим и бъдещето на поста селекционер на " лъвовете ". За Бнт Лечков разри, че идващия четвъртък (26 октомври) ще се организира съвещание на Изпълкома, на което ще бъде разисквано дали да бъде назначен нов треньор отпред на представителния ни отбор, макар че някогашният състезател настоя вниманието да бъде ориентирано към футболистите.

" В четвъртък (26 октомври) в 12:00 ч. ще се организира Изпълкома. Там ще се реши кой ще бъде селекционер. С тази задача е претрупан Георги Иванов, който води диалози за нов треньор, тъй че ви апелирам за малко самообладание. За мен са значими футболистите, а не толкоз треньора. Той би трябвало да има престиж и добра визитка. Колко имена изхабихме поради слабата игра на футболистите? И Стоичков, и Пенев, и Хубчев, Мъри също беше селекционер. Играчите просто би трябвало да знаят, че когато дойдат в националния тим би трябвало да се " сбият ". Никого няма да караме принудително да става треньор. Имахме и очаквания за Кръстаич, само че не се получиха нещата ", стартира Лечков.

Един от управителните фактори в родния футбол разяснява и тематиката с неналичието на задоволително положително развиване на младите български футболисти, от която страда и националният тим.

" Трябва да се направи едно разграничаване сред професионален футбол и всеобщ спорт. В България не е загадка, че имаме демографски проблем. Г-н Караиванов приказва за натурализацията, а виждате, че даже във Франция, Германия и Швейцария имат повече натурализирани футболисти от нас. В България не можем да решим този проблем, тъй като не можем да кажем на частните клубове какво да вършат. Те си следват тяхната политика и от това страда националния тим, тъй като не се развиват задоволително млади български момчета. Трябва да има по-голяма конкуренция. Трябва да си физически квалифициран, с цел да бъдеш душевен резистентен. Това липса на нашите футболисти ", съобщи един от героите от Съединени американски щати 1994.

" Преди 7-8 години гласувахме едно предписание за младите футболисти и още на първия мач един от тях беше изваден в 10-ата минута. Това е въпрос на предпочитание на клубовете, само че това е действителността ", продължи той.

В хода на диалога Йордан Лечков сервира и своите извинения за изявлението си през седмицата, когато показа, че художествената гимнастика, волейболът и битката също нямат резултати и посочи, че тези негови думи са плод на обстоятелството, че тези спортове получават държавно финансиране за разлика от футбола, което в действителност изяснява и за какво все още в България не може да се приказва за градеж на нов народен стадион.

" Дадох образец, че другите спортове се финансират от страната. За едните тя е майка, за футбола е мащеха. Ние сме най-голямата и в същото време най-независима и богата организация. Футболът се оправя самичък. Всички играчи, които идват в националния тим са обгрижени и в по-голямата част от клубовете си получават заплатите в точния момент. Работата на централата е да управлява тези неща ", сподели вицепрезидентът.

" За какъв стадион да приказваме, когато министърът сподели, че нямаме пари за планиране. Тук е ролята на страната и не става въпрос за националния тим, а за всички градове ", добави Лечков.

Накрая на изявлението някогашният състезател на Сливен, ЦСКА, Хамбургер, Марсилия и Бешикташ бе безапелационен, че от съюза са " подредили къщичката на футбола " и не е тяхна задача да дават отговор за метода, по който работят треньорите и притежателите в клубовете си.

" Ние сме подредили къщичката на футбола. Направихме и база. Нашата работа не е да седим по терените, това е задача на лицензираните треньори, на техническите шефове и на притежателите на клубовете. Аз бих поел виновност и да подам оставка, само че кажете ми къде вие откривате моя или наша неточност? Разбирам го всичкото това неодобрение. Аз постоянно след мачовете стоя пред камерите и още преди 15 години споделих, че нямаме задоволително класа. Ако имаме мощно вътрешно състезание, от кеото футболистите излизат и се осъществят на открито, тогава ще имаме и добър народен тим ", приключи Йордан Лечков.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР